Mirëqenie / 23 Shkurt 2023, 15:51

Palestra ju rrit hormonet mashkullore, ja pse duhet që burrat të bëjnë sa më shumë ushtrime fizike

Palestra ju rrit hormonet mashkullore, ja pse duhet që burrat të

Testosteroni, hormoni kryesor seksual mashkullor, ju ndihmon të ndërtoni muskuj dhe konsiderohet si një nga nxitësit kryesorë të rritjes së muskujve.

Disa ushtrime mund të rrisin testosteronin tuaj, ndërsa të tjerë mund ta ulin atë. Kjo varet gjithashtu nga intensiteti dhe kohëzgjatja e stërvitjes suaj.

Kur janë të larta nivelet e testosteronit

Nivelet e testosteronit tuaj luhaten gjatë gjithë ditës. Nivelet e testosteronit zakonisht arrijnë kulmin në mëngjes dhe më pas pasdite. Pas stërvitjes, nivelet e testosteronit mund të zgjasin vetëm 15 minuta ose rreth një orë. Megjithatë, pas kësaj periudhe kohore, ato kthehen në nivelin tuaj normal. Përveç testosteronit, ju mund të ndjeni një rritje të energjisë pas ushtrimeve për shkak të rritjes së nivelit të kortizolit, në vend të testosteronit.

Peshëngritje
Studimet kanë zbuluar se ushtrimet  e forta dhe stërvitjet me intervale me intensitet të lartë, veçanërisht ngritja e peshave, mund të rrisin përkohësisht testosteronin. Ndikimi në testosteron varet gjithashtu nga nivelet e intensitetit dhe vëllimi i punës. Megjithatë, kjo rritje nuk zgjat shumë. Një studim tjetër zbuloi se burrat mund të përjetojnë një rritje më të madhe dhe më të gjatë të testosteronit kur bëjnë ushtrime të stërvitjes së forcës në mbrëmje, krahasuar me atë në mëngjes.

 Modeli i stërvitjes për rritjen e testosteronit
Një studim i vitit 2016 zbuloi se fillimi i stërvitjes së rezistencës me grupe të mëdha muskujsh, si muskujt e gjoksit apo vitheve dhe më pas fokusimi në grupet e vogla të muskujve, si triceps dhe supet, prodhoi përgjigjen më të madhe të testosteronit. Vini re se asnjë ushtrim nuk mund të rrisë nivelet e testosteronit në maksimum. Ju nuk duhet të shkoni në një intensitet që është përtej qëndrueshmërisë tuaj dhe mund të çojë në lëndime.

Kardio dhe testosteroni
Ushtrimet e bazuara në qëndrueshmëri, si kardio, mund të ulin potencialisht testosteronin, sipas studimeve. Sidoqoftë, nuk ka shumë logjikë të përqendroheni në stërvitjen e rezistencës, sepse mendoni se rrit nivelet e testosteronit. Është e rëndësishme të theksohet se çdo ushtrim është i dobishëm për shëndetin tuaj të përgjithshëm, duke mbajtur një peshë të shëndetshme trupore dhe nivelin en duhur të hormoneve.

Ushtroni për të parandaluar obezitetin dhe testosteronin e ulët
Mjekët rekomandojnë ushtrime të rregullta për shëndet të mirë dhe menaxhim të shëndetshëm të peshës. Kjo ndihmon në parandalimin e mbipeshes, e cila është e lidhur me nivelet e ulëta të testosteronit, si dhe me probleme të tjera shëndetësore. Stërvitja mund të ndihmojë në promovimin e niveleve të shëndetshme të testosteronit në afat të gjatë, kështu që përqendrohuni në stërvitjen e vazhdueshme çdo ditë, në vend të një stërvitje të rastësishme me intensitet të lartë për një rritje të shpejtë të testosteronit.

Përshtati: Living

Horoskop