Femijet 13 Tetor 2022

S'i t'u heqim fëmijëve frikërat e ndryshme që kanë?

Femijet

Fëmijëve mund t’u duhet të përballen me një gamë të gjerë frikash, shumë prej tyre zhvillimore dhe specifike për moshën, dhe të tjera patologjike. Për më tepër, mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë për ta që të përballen me emocione vërtet të forta. Në fund të fundit, është mjaft e vështirë për të rriturit. Kjo është kur, si prind, ju mund t’u siguroni atyre mjete të caktuara për t’i ndihmuar ata të kapërcejnë frikën e tyre.

Kujdesuni për përmbajtjen që ata konsumojnë

Frika është një emocion i natyrshëm që përmbush një funksion. Shfaqet në shumë raste në jetën e të miturit. Megjithatë, disa frika janë të lidhura ngushtë me përmbajtjen që fëmijët konsumojnë në filma, seriale apo në rrjetet sociale. Monitorimi i kësaj përmbajtjeje është më i rëndësishëm nga sa mund të mendoni. Ata nuk duhet të ekspozohen ndaj imazheve ose ideve që nuk janë të përshtatshme për nivelin e tyre të pjekurisë.

Shpjegoni dhe edukoni mbi emocionet

Fëmijët, si të rriturit, mund të ndihen të mbingarkuar kur i sulmon një emocion i fortë. Në këto momente, të kuptuarit e asaj që po ndodh rrit ndjenjën e tyre të kontrollit. Për këtë arsye, është e nevojshme t’u shpjegojmë atyre se çfarë është frika, si manifestohet, cilat situata e krijojnë lehtësisht dhe çfarë mund të bëjnë me të.

Lërini të ndiejnë dhe shprehin veten

Është thelbësore t’u ofrohet atyre një hapësirë e sigurt për t’u shprehur. Megjithatë, si të rritur, ne shpesh nënvlerësojmë apo edhe tallim frikën e fëmijëve. Kjo do të thotë se ata ndalojnë së ndarë frikën e tyre me ne pasi ne nuk po i ndihmojmë ata.

Jepuni fëmijëve një rol aktiv në tejkalimin e frikës së tyre

Kjo është një kohë e mirë për të inkurajuar autonominë e tyre dhe për t’i ndihmuar ata të rrisin vetëbesimin e tyre. Ju mund ta bëni këtë duke u ofruar atyre një rol aktiv në zgjidhjen e frikës së tyre.

Ofrojuni modele të përballimit

Ky është një nga hapat më të rëndësishëm. Kjo për shkak se shumica e të mësuarit të fëmijëve është zëvendësues. Me fjalë të tjera, mësimi prodhohet duke vëzhguar se si njerëzit e tjerë përballojnë situatat. Si prind, ju jeni referenca e tyre kryesore dhe një model i shkëlqyer për sa i përket stileve të përballimit, por ata mund t’i marrin këto edhe nga burime të tjera.

Praktikoni vetë-pohimet

Vetë-deklarimet janë vërtet të dobishme në atë që adresojnë një nga simptomat kryesore të frikës: mendimet shqetësuese. Praktikimi i tyre ndihmon për të transformuar në mënyrë aktive dialogun e brendshëm që ushqen frikën.

Trajnojini për teknikat e frymëmarrjes

Teknikat e frymëmarrjes janë vërtet efektive në kontrollin e simptomave fizike të frikës. Këto janë ushtrime të thjeshta që fëmija juaj mund t’i mësojë në një kohë të shkurtër dhe t’i zbatojë sa herë që duhet të qetësohet ose të përballet me një frikë.

Kërkoni ndihmë profesionale

Për situata të caktuara, udhëzimet që kemi ndarë këtu nuk do të jenë të mjaftueshme. Në këto raste do të jetë e nevojshme ndihma profesionale.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor