Guide per shendetin 3 Gusht 2022

Sipas kardiologëve, njerëzit me këtë grup gjaku e kanë më të vështirë për të përballuar vapën

Guide per shendetin

Njerëzit me grupet e gjakut A dhe B kanë një shans më të lartë për të zhvilluar sëmundje të zemrës dhe enëve të gjakut. Gjithashtu, konsiderohet se disa grupe gjaku kanë më pak rezistencë ndaj temperaturave të larta të ajrit, ku trupi bie më shpejt. 

Simptomat e lodhjes nga nxehtësia përfshijnë marramendje, të fikët, konfuzion, përzierje, ngërçe muskulore, dhimbje koke, djersitje të bollshme dhe lodhje. Por ndërsa bëhen gjithnjë e më shumë kërkime rreth llojeve të gjakut, duket se ato mund të nënkuptojnë më shumë sesa mendojmë, veçanërisht kur bëhet fjalë për disa çështje shëndetësore, veçanërisht shëndetin e zemrës.

Këto ndryshime të padukshme në gjak mund të nënkuptojnë se disa njerëz do të kenë ose do të jenë të prirur ndaj problemeve kardiovaskulare.

Cilat grupe gjaku janë në rrezik më të madh për të zhvilluar sëmundje të zemrës? 

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, njerëzit që kanë grupin e gjakut A, B ose AB janë në një grup që ka një shans më të lartë për të pasur një atak në zemër ose sëmundje të zemrës. Ndërsa ky rrezik është i vogël, A dhe B së bashku kanë një shans tetë për qind më të lartë për të pasur një atak në zemër, ndryshimi në mpiksjen e gjakut është pak më i madh.

Ndërsa punonin në hulumtim, shkencëtarët zbuluan se ekziston një shans 51 për qind më i madh që këto grupe gjaku të zhvillojnë trombozë të venave të thella dhe një shans 47 për qind më të madh për të zhvilluar një emboli pulmonare, e cila është një gjendje shumë e rëndë.

Kur shikoni se dikush është i lodhur nga nxehtësia ai duhet të qëndrojë në një vend të freskët, të rrijë shtrirë me këmbët pak të përkulura. Gjithashtu duhet të konsumojë shumë ujë ose lengje hidratuese, të freskohet me ujë ose ventilator.

Njerëzit që përjetojnë goditje nga nxehtësia mund të ndalojnë djersitjen edhe pse janë ende shumë të nxehtë, temperatura e tyre mund të kalojë 40 gradë Celsius dhe mund të pësojnë goditje ose të humbasin vetëdijen.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor