Femijet 6 Shtator 2021

Si të zgjidhni këpucët e para të foshnjës

Femijet

Kur foshnja juaj të mbushë 10-12 muaj, është koha të zgjidhni këpucët e para. Kjo është koha kur i vogli fillon të ngrihet në këmbë dhe të bëjë hapat e parë në mënyrë të pavarur, edhe nëse mbahet nga dora e një të rrituri. Duke ecur në trotuare, në një kopsht, në zhavorr, këmba e tij jo vetëm që ka nevojë për mbrojtje ndaj të ftohtit ose shiut, por edhe për një këpucë që mbështet fiziologjinë e këmbës, duke iu përgjigjur nevojës së saj për lëvizje.

Në muajt e parë ato nuk janë thelbësore

Derisa të bëjë hapat e tij të parë, këshillohet të lini këmbët e foshnjës të lira. Në fakt, në muajt e parë të jetës, këmbët, si duart, janë organe të vërteta shqisore që mbledhin stimuj pronësorë. Fëmija luan indiferent me duart dhe këmbët, kap objekte, prek sipërfaqet dhe kjo përfaqëson një mjet të rëndësishëm për zhvillimin njohës dhe ndijor. Këmbët duhet të mbrohen mbi të gjitha nga i ftohti, duke përdorur çizme të ngrohta për të dalë në dimër, ndërsa në shtëpi mund ta bëni fëmijën të veshë çorape specifike jo të rrëshqitshme, me jastëkët e gomës në lartësinë e tabanit. Ndërsa muajt kalojnë, foshnja mëson të zvarritet, të tërheqë këmbët, fillon të lëvizë me kujdes. Këmbët fillojnë të marrin funksione të tjera themelore, me ekuilibër dhe zhvillim motorik. Në këtë fazë, forma e saktë e këmbës gjithashtu fillon të zhvillohet dhe shfaqet harku i shputës.

Këpucë të lehta, por rezistente

Kjo është koha e duhur për të zgjedhur këpucët e para të foshnjës. Funksioni i këpucës nuk është vetëm të mbajë ekstremitetet e ngrohta, por të ndihmojë në zhvillimin e ekuilibrit dhe koordinimit motorik, duke mbrojtur këmbën nga vrazhdësia e tokës por në të njëjtën kohë duke lejuar një ndjeshmëri të mirë. Fëmija, në fakt, duhet të vazhdojë të perceptojë karakteristikat e sipërfaqes në të cilën ai ecën në mënyrë që të marrë një stabilitet të mirë në hapat e parë, pastaj në ecje, së fundmi në vrapim. Për më tepër, këpucët duhet të mbështesin biomekanikën e këmbës dhe të marrin formën e saj, për një komoditet sa më të madh. Këpucët e para të fëmijës duhet të jenë në një pëlhurë të lehtë por të ngrohtë, të butë dhe të mundësojnë ajrosjen siç janë, lëkura, pëlhura në sezonin më të nxehtë. Edhe pëlhura teknike moderne, nëse mund të ajroset , është një zgjidhje e mirë. Preferohen modele të larta deri në kyçin e këmbës, pasi ato mbështesin këmbën në mënyrë korrekte dhe janë më të vështira për tu hequr.

Forma të rehatshme dhe madhësia e duhur

Forma duhet të jetë mjaft e gjerë në modelet e para, për të lejuar që gishtat të lëvizin pa shtrëngim. Një taban i gjerë gjithashtu përbën një bazë të mirë mbështetjeje në fazën në të cilën fëmija është akoma duke fituar një ndjenjë ekuilibri. Kur zgjidhni këpucët e para të foshnjës, pak vëmendje duhet t’i kushtohet madhësisë. Këpuca nuk duhet të jetë shumë “e drejtë”, sepse këmba rritet me shpejtësi, por nuk duhet të zgjidhet shumë e gjatë sepse mund të predispozojë për rënie, si dhe të jetë e pakëndshme dhe ta bëjë fëmijën të marrë qëndrime të gabuara. Madhësia e duhur vlerësohet duke u siguruar që midis thembrës dhe pjesës së pasme të këpucës të ketë hapësirën e një gishti dhe gjithashtu midis gishtërinjve dhe pjesës së përparme. Nëse fëmija ka anomali të veçanta kongjenitale, pediatri së bashku me ortopedin pediatrik do të sugjerojnë ushtrime të veçanta dhe ndoshta këpucët e duhura./Burimi "PËR NËNAT"

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor