Guide per shendetin 22 Tetor 2020

Të mirat dhe të këqijat e “Agjërimit të thatë”,dietës që ju bën të humbisni 5 kg në 2 ditë

Guide per shendetin

Çfarë është agjërimi i thatë?

Agjërimi i thatë – anashkalimi i lëngjeve për një periudhë kohe për humbje peshe ose përfitime të mundshme shëndetësore - është një lloj agjërimi me ndërprerje. Por, a është i mirë për ju ky lloj agjërimi? Shumica e dietologëve kanë folur menjëherë kundër agjërimit të thatë, duke sugjeruar që rreziqet mund të tejkalojnë çdo përfitim.

Agjërimi i thatë bën thirrje për të mos pirë ujë ose lëngje të tjera. Në vend të kësaj, ju e merrni ujin tuaj nga burimet e ushqimit të tilla si frutat dhe perimet që kanë shumë përmbajtje uji, duke përfshirë pjepër, luleshtrydhe, shalqi, marule, lakër, selino dhe spinaq. Në format e tij më ekstreme, agjërimi i thatë kufizon si ushqimin ashtu edhe lëngun për periudhën e agjërimit.

Agjërimi mund të bëhet me orare të ndryshme, duke përfshirë agjërimin me ndërprerje, agjërimin e ditës alternative dhe Hani-Ndaloni-Hani.

Disa studime sugjerojnë që agjërimi i përhershëm i thatë rezulton në humbje peshe afatshkurtër. Në një studim në Journal of Human Nutrition and Dietetics, njerëzit që agjëruan gjatë Ramazanit pësuan humbje peshe pas një muaji të shpejtë të thatë. Një studim në Journal of Religion and Health zbuloi se agjërimi i thatë prodhoi gjithashtu ulje të niveleve të kolesterolit LDL dhe niveleve të glukozës në gjak. Kjo sugjeron që trupi po përdor si duhet hormonin insulinë për të ulur nivelet e sheqerit në gjak dhe për të shmangur diabetin e tipit 2.

Agjërimi i thatë mund të duket si një ide e mirë për të humbur peshë, por mund të bëjë që ju të dehidroheni.

Një nga të mirat e këtij agjërmi është funksioni imunitar i përmirësuar

Marrja e kufizuar e kalorive mund të përmirësojë përgjigjen tuaj imune.

"Disa lloje të agjërimit forcojnë sistemin tuaj imunitar duke hequr qelizat e vdekura dhe të dëmtuara dhe duke rigjeneruar qelizat e reja",thonë mjekët. Ky proces qelizor kundër plakjes njihet si autofagia.

Agjërimi i thatë është kufizimi i ushqimit dhe pijeve. Përveç qëllimeve fetare, qëllimi i këtij agjërimi është të promovojë humbje peshe dhe shëndet të mirë. Sidoqoftë, shkenca për këtë lloj dieta dhe regjimi është e kufizuar. Agjërimi i thatë mund të çojë në rreziqe të mëdha, duke përfshirë dehidratimin dhe kushte të tjera shëndetësore, si gurët në veshka.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor