Guide per shendetin 7 Tetor 2020

Covid 19 nuk dëmton vetëm mushkëritë; Këto janë problemet që sjell për zemrën tuaj dhe kur jeni asimptomatikë

Guide per shendetin

Ju nuk duhet të jeni të sëmurë rëndë për të pësuar dëmtime të zemrës nga Covid-19. Virusi mund të shkaktojë probleme  në zemër dhe për njerëzit që nuk kanë fare simptoma!

Kur ekspertët e shëndetit filluan të gjurmonin koronavirusin e ri, ata besuan se infeksioni që shkakton - Covid-19 - synonte kryesisht mushkëritë. Por më pas ata vunë re diçka tjetër: 20 deri në 30 për qind e njerëzve të shtruar në spital me Covid-19 treguan shenja të dëmtimeve të zemrës, sipas një studimi të botuar në Qershor 2020 në “Heart Rhythm”.

Por ndërsa kërkimet e vazhdueshme hedhin dritë mbi efektet e Covid-19, një pamje më e qartë është shfaqur. Nuk janë vetëm pacientët me sëmundje kritike që kanë dëmtime në zemër. Një studim i botuar në Shtator 2020 në JAMA Cardiology tregoi se virusi mund të dëmtojë indet e zemrës edhe tek ata që kishin simptoma të lehta ose aspak. Dhe megjithëse është shumë shpejt për të qenë i sigurt, një studim i botuar në korrik 2020 të JAMA Cardiology sugjeron që dëmi mund të jetë i përhershëm.

Covid-19 dëmton gjithashtu ato që njihen si qeliza endoteliale. Ato janë qelizat me sipërfaqe të lëmuar që krijojnë një pengesë brenda enëve për rrjedhjen e gjakut. "Kur këto qeliza infektohen, një numër mekanizmash mbrojtës prishen", thotë Dr. Cingolani. Gjaku mund të mpikset në arteriet e vogla, shpjegon ai, dhe rezultati mund të çojë në plagë të vogla dhe zona të inflamuara madje edhe në një atak në zemër; mpiksjet në arteriet e mushkërive mund të privojnë zemrën nga oksigjeni, thotë Dr. Cingolani.

"Ky virus infekton pothuajse çdo organ në trup dhe zemra nuk bën përjashtim," thotë Oscar Cingolani, MD, drejtor i programit të hipertensionit dhe profesor i asociuar i mjekësisë në sektorin e kardiologjisë në Spitalin Universitar Johns Hopkins në Baltimore.

Çfarë mund të bëni

Mbrojtja më e mirë? Kufizoni ekspozimin tuaj ndaj virusit - distancën shoqërore, vini një maskë për fytyrën dhe qëndroni larg grumbullimeve të mëdha shoqërore ose tubimeve. Nëse mendoni se mund të keni qenë i ekspozuar ndaj virusit, kushtojini vëmendje mënyrës se si ndiheni. Nëse energjia juaj bie ose e gjeni veten duke marrë frymë me vështirësi gjatë aktiviteteve normale, kontaktoni mjekun tuaj. Ka ilaçe që mund të zvogëlojnë inflamacionin e zemrës; gjithashtu, mjeku juaj mund të sugjerojë shmangien e ushtrimeve për disa muaj.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor