Guide per shendetin 8 Korrik 2020

Sindroma e “prapanicës së lodhur”; Dhimbjet e mesit dhe të shpinës mund t’ju vijnë nga ky problem

Guide per shendetin

Sindroma e “prapanicës së lodhur”; Dhimbjet e mesit dhe të shpinës mund t’ju vijnë nga ky problem

Nëse do të llogarisni numrin e orëve që keni kaluar ulur gjatë ditës do të kuptoni se është shumë më tepër sesa ajo që mendonit. Për shembull, një i rritur mesatar, ulet më shumë se 8 orë në ditë, dhe numri i orëve është më i madh për adoleshentët. Të ulurit ka një ndikim kaq të keq në shëndetin tonë, saqë mund të çojë në disa sëmundje kronike. Amnezia gluteale, e njohur ndonjëherë si sindroma e “prapanicës së lodhur”, është njëra prej tyre. Kjo gjendje ndodh kur muskujt e vitheve janë të dëmtuara dhe kjo mund të ndikojë në shpinë, gjunjë dhe më shumë.

-Rreziqet e uljes për orë të tëra:

Të ulesh për një kohë të gjatë është bërë një nga shqetësimet në rritje në shëndetin modern. Dhe nuk ka asgjë të habitshme për këtë. Qëndrimi për periudha të gjata kohore mund të shkaktojë shumë gjendje fizike të rrezikshme, si presioni i lartë i gjakut, sheqeri i lartë në gjak dhe sëmundjet kardiovaskulare. Dhe, siç mund ta dini, shumica e këtyre vijnë nga të qëndruarit ulur, pa marrë parasysh sa ushtroni çdo ditë.

Fatkeqësisht, në krye të ndonjë prej këtyre kushteve kronike, të ulesh për orë të gjata mund të jetë gjithashtu shkaku i shqetësimit që mund të ndikojë në jetën tënde të përditshme. Dhe gjithçka fillon me të prapmet tuaja dhe siç quhet ndryshe simptoma e “prapanicës së lodhur”

- Çfarë është amnezia gluteale

Amnezia gluteale është një sindromë që bën që muskujt e prapanicës të ndalojnë funksionimin siç duhet dhe në thelb të bien në gjumë. Kur qëndrojmë të ulur shumë gjatë, këta muskuj bëhen muskuj thjesht pasivë dhe trupi i "harron". Kjo mund të mos duket aq gjë e keqe por në realitet, është shumë problematike. Muskujt e prapanicës janë ndër muskujt më të mëdhenj në trup dhe për këtë arsye përdoren në shumicën e lëvizjeve që bëjmë. Kur ata nuk janë duke punuar, muskujt e tjerë që nuk kanë të njëjtën forcë dhe pjesë të tjera të trupit, si gjunjët dhe shpina, duhet të marrin vendin e tyre.

-Si ta kuptojmë se vuajmë nga amnezi gluteale

Njerëzit që vuajnë nga kjo gjendje kanë thënë se pas orësh të gjatë ulur, mollaqet e tyre ndjehen të mpirë dhe madje edhe të dhimbshme. Ata gjithashtu raportojnë se ndjejnë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, ijet, apo edhe në gjunjë. Një simptomë tjetër mund të jetë ushtrimi për orë të  shumta në palestër dhe prapë nuk shihni rezultate në vithet tuaja.

Nëse dyshoni se vuani nga sindromi i “prapanicës së lodhur”, por ende nuk jeni të sigurt nëse e keni atë në të vërtetë, gjëja e parë që duhet të mbani mend është që ju duhet të shkoni te mjeku për t'u diagnostikuar siç duhet. Ndërkohë, të shihni veten në pasqyrë mund të ndihmojë. Provoni këto 3 pozicione dhe shihni nëse mund t'i pasqyroni në mënyrë korrekte apo jo.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor